Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος (EUS) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία οπτικών εικόνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος.

Οι εικόνες που δημιουργούνται από την EUS είναι λεπτομερείς εικόνες υπερήχων του παγκρέατος, του χοληδόχου πόρου και του πεπτικού σωλήνα. Μία EUS επιτρέπει σε έναν ιατρό να προσδιορίσει το μέγεθος και τη θέση ενός όγκου στο πάγκρεας και αν ο όγκος έχει εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες ή εισβάλλει σε αιμοφόρα αγγεία ή άλλες δομές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μια λεπτή βελόνα που δεν προκαλεί πόνο μπορεί να περάσει μέσω του ενδοσκοπίου στον όγκο για να ληφθούν δείγματα ιστών. Αυτός ο τύπος βιοψίας ονομάζεται FNA. Τα κύτταρα που λαμβάνονται από τη βιοψία εξετάζονται με μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν είναι καρκινικά.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας EUS;
Το ενδοσκόπιο (ένας λεπτός, φωτισμένος σωλήνας) με ένα μικρό ανιχνευτή υπερήχων ενσωματωμένο στην άκρη, περνά μέσα από το στόμα του ασθενούς στο στομάχι και στο άνω μέρος του δωδεκαδάκτυλου. Ο σωλήνας δεν επηρεάζει την κανονική αναπνοή του ασθενούς. Μόλις τοποθετηθεί, ο ανιχνευτής υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες του παγκρέατος και των γύρω δομών.
Συνήθως, η διαδικασία EUS διαρκεί 15 έως 45 λεπτά.

Η EUS εκτελείται με βαριά καταστολή, έτσι ώστε ο ασθενής να αισθάνεται υπνηλία, αλλά να είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πώς συγκρίνεται η EUS με άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση του παγκρέατος;
Η EUS είναι μία από τις πιο κοινές διαδικασίες απεικόνισης που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Είναι συχνά η καλύτερη διαδικασία για τη λήψη δειγμάτων ενός όγκου για την οριστική διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Η EUS μπορεί να εντοπίσει μικρές παγκρεατικές μάζες που δεν έχουν ανιχνευθεί με την αξονική τομογραφία (CT) ή με τη μαγνητική τομογραφία (MRI), αλλά υποψιάζεται ο ιατρός ως αποτέλεσμα συμπτωμάτων ή / και αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος. Μελέτες δείχνουν ότι η EUS είναι ίση ή καλύτερη από τις CT ανιχνεύσεις για την ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου του παγκρέατος.
Η εμπειρία του ασθενούς κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας EUS είναι παρόμοια με εκείνη μιας ενδοσκοπικής χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (ERCP), αλλά οι παραγόμενες εικόνες είναι διαφορετικές. Συνολικά, η EUS είναι ασφαλέστερη από την ERCP.

SonoFlex EUS Βελόνα Ενδοσκοπικού Υπερήχου

Χαρακτηριστικά:

  • Ασφαλής και άνετη τεχνολογία ασφάλισης για τη ρύθμιση της έκθεσης των θηκών και των βελονών – Ενεργοποίηση της λειτουργίας με το ένα χέρι – Ρύθμιση μήκους βελόνας (0 cm έως 8,5 cm)
  • Υψηλότερη ορατότητα της βελόνας – Ειδική επεξεργασία επιφάνειας επιτρέπει την υψηλή ορατότητα μέχρι την άκρη της βελόνας
  • Προαιρετικός σταθεροποιητής βελόνας – Κατευθυνόμενη προώθηση βελονών σε μεγάλα κανάλια εργασίας
  • Βελτιωμένοι δείκτες – Διαισθητικός χειρισμός και ασφαλές κλείδωμα
  • Ελαφρύς στυλεός Nitinol για βολικό χειρισμό – Ταχύτερη εισαγωγή στυλεού
  • Μοναδικό λείο περίβλημα – Ακριβής τοποθέτηση βελονών και εξαιρετική ευελιξία σε ενδοσκόπια με μεγάλη κλίση

http://www.endo-flex.com/en/endo-news.html?file=files/ef-media/en/endo-news/SonoFlex%20EUS%20Endoscopic%20Ultrasound-Guided%20Aspiration%20Needle%20%282016-05%29.pdf